Wat is Arbeidsmediation
Arbeidsmediation is een vorm van mediation die zich toelegt op arbeidsconflicten en specifieke ruzies of uit de hand gelopen meningsverschillen op de werkvloer. Bij arbeidsmediation bemiddelt de arbeidsmediator tussen de partijen.
Werkwijzer Mobiliteit is bij mediation altijd de derde onafhankelijke partij die verbinding probeert te vinden tussen twee partijen. Dit kan het geval zijn bij functioneringsgesprekken, verschillen van inzicht of een verbetertraject.
Mediation en communicatie
Ruzie op de werkvloer ontstaat vaak door ruis op de lijn, oftewel miscommunicatie. De arbeidsmediator geeft inzicht aan de betrokkenen door het daadwerkelijke geschilpunt bloot te leggen. Door open communicatie tijdens de mediation kunnen de daadwerkelijk achterliggende argumenten op tafel komen en kan er inhoudelijk worden gekeken naar een oplossing.
Zodra de partijen het punt bereiken dat ze van elkaar begrijpen waarom een standpunt is ingenomen kan er gestart worden met het herstel van de verstoorde communicatie.
Vrijwilligheid
Een arbeidsmediationtraject kan alleen starten als beide partijen aan mediation willen meedoen. Zonder deze vrijwillige basis mislukt elk mediationtraject. Mediation heeft veelal meer voordelen dan nadelen aangezien beide partijen hun eigen inbreng in het proces hebben. Bij een rechterlijk uitspraak is dat niet altijd het geval.
Onder begeleiding van een deskundige partij als Werkwijzer Mobiliteit is ieders inbreng gegarandeerd. Ook de mensen met minder ontwikkelde communicatieve vaardigheden krijgen ruimschoots de gelegenheid om hun kant van het verhaal te vertellen.
Mediation van Werkwijzer Mobiliteit, een snel instrument
Een mediationtraject hoeft niet lang te duren en kan snel worden ingezet. Een geslaagde mediation leidt tot een snellere oplossing dan een juridische procedure. Arbeidsmediation leidt ook vaak tot een betere oplossing, omdat beide partijen hebben meegewerkt aan de oplossing.
Hoe ziet een mediationtraject er uit?
Onderzoeksfase
In de onderzoeksfase is er ruimte voor beide partijen om aan te geven wat het probleem is en wat daarin hun pijnpunten zijn. De kern van het conflict voor beide partijen moet duidelijk worden. Tevens moet het voor beide partijen duidelijk zijn hoe en waarom de ander hier tegenaan loopt en wat de belangen zijn.
Onderhandelfase
In deze fase van het mediationtraject zullen beide partijen moeten gaan werken aan een oplossing. Op basis van de uitgangspunten uit de onderzoeksfase zal de mediator bewaken dat de oplossingen ook daadwerkelijk het conflict zullen gaan oplossen en toetsen of de oplossingen ook reëel zijn.
Afrondingsfase
In de afrondingsfase wordt het slotakkoord gegeven. Beide partijen verklaren akkoord te gaan met de gevonden oplossing.
Arbeidsmediation ... de ultieme oplossing?
Natuurlijk kan niet elk arbeidsconflict worden opgelost met arbeidsmediation. In een zeer groot deel van de gevallen lukt dit wel. Ook een rechter ziet de voordelen van mediation in en verwijst de partijen vaak terug naar de onderhandelingstafel om te kijken of onderling de problemen niet opgelost kunnen worden. Door de inzet van Werkwijzer Mobiliteit zijn al vele arbeidsconflicten opgelost en kunnen partijen weer als vanouds samenwerken.